Sfaturi pentru o acomodare cat mai usoara a celui mic la cresa

Ce este cel mai greu la începutul creşei? Pentru părinţi, despărțirea de copii. Pentru copii…despărțirea de părinţi. Însă, din experienţa noastră îţi putem spune că cei mai mulţi … supravieţuiesc acestei schimbări! Iată câteva informaţii şi sugestii menite să te ajute să treci cât mai uşor peste această perioadă de schimbare în viaţa ta şi a copilului tău. Plecăm de la premisa că unui părinte îi e mai uşor să facă faţă acestei încercări ştiind la ce să se aştepte şi avem convingerea că adaptarea copilului la creşă depinde în mare măsură de ceea ce fac adulţii din jurul său – părinţii, persoanele apropiate şi educatoarele.

Cum il acomodezi pe cel mic cu cresa?

Nu e deloc uşor să iti trimiti copilul la o cresa in Bucuresti, nici pentru tine, dar nici pentru el! Îţi aminteşti cu siguranţă prima ta zi la primul … loc de muncă. O adevărată provocare! Însă tu erai obişnuit să stai despărţit de părinţi timp de 8 ore… Iată principalele încercări cărora micuţul tău trebuie să le facă faţă odată cu venirea la creşă:

  • Separarea de tine și de casă –  pentru unii  copii aceasta este  pentru  prima dată când se despart de părinţi pentru un timp atât de îndelungat.
  • Adaptarea la un mediu nou, plin de persoane mici şi mari necunoscute. Totul arată complet diferit! Copilul le va cunoaşte treptat pe educatoare și după ce va prinde încredere în ele, totul va veni de la sine. În ceea ce-i priveşte pe colegi  –  cei mici sunt entuziasmaţi de compania altor pitici, ca ei, chiar dacă la această vârstă, colegii încă ocupă locul 2, după adulți.
  • Schimbarea rutinelor Acasă probabil aveţi alt program de  somn, de mâncat, de ieşit afară şi cu siguranţă, nu împreună cu atâţia alţi copii. Piticotului tău îi va lua puţin timp pentru a se obişnui cu acestea, apoi totul va fi mult mai uşor.
  • Din fericire există multe lucruri care pot fi făcute pentru a-l  ajuta pe cel mic să facă faţă acestor provocări – înainte de a începe creșa și în primele săptămâni. Iată câteva ponturi:
  • Mergeți în vizită. Stați puțin la joacă – o jumătate de oră – o oră. Mergeți în timpul programului, dacă creșa este deschisă. Îi dați ocazia celui mic să se familiarizeze cu locul și cu „viața de la creșă”. În prima zi nu îi vor mai fi toate atât de noi!
  • Întâlniți-vă cu educatoarele pentru a vă cunoaște și a le ajuta să îl cunoască pe cel mic. Spuneți-le cu ce îi place să se joace, ce nu îi place, cum îl liniștiți când e supărat, ce așteptări aveți de la creșă etc. Sunt niște informații foarte utile care fac diferența în cursul adaptării la creșă
  • Sincronizați programul de acasă cu cel de la creșă – aflați programul pe care îl va avea la creșă și încercați să îl respectați și acasă – ora de trezire, ora  prânzului, somnul de amiază etc..
Articol recomandat:  Noi am ales patuturile din lemn, pentru somnul liniștit al copilului nostru

Cum te pregatesti ca parinte pentru trimiterea copilului la cresa?

V-ați pregătit, sunteți gata pentru prima zi, prima săptămână și lună de creșă. Perioada de adaptare la creșă e foarte variabilă, diferă de la un copil la altul (în funcție de temperamentul și experiențele anterioare ale copilului), poate lua o săptămână sau mult mai multe… Iată cum o poți scurta:

Articol recomandat:  Cauti un fotograf de botez cu experienta? Apleaza la echipa DD-Studio.ro!

cresa bucuresti 3Stai cu el la creșă. Stai împreună cu copilul în primele zile de creșă. Îi va fi mult mai ușor să se obișnuiască cu multele noutăți, avându-te alături. Stai cu el măcar o zi, pentru a-i da ocazia sa vadă care este rutina, pleacă apoi treptat, lăsându-l din ce în ce mai mult timp singur și oferindu-i ocazia sa vadă că te întorci după el

Spune-i când pleci, niciodată nu pleca pe furiș. Pentru tine poate e mai ușor, să pleci rămânănd în minte cu imaginea lui jucându-se, însă pentru copil e extrem de dureros să învețe că se poate întâmpla să…dispari! Copiii plâng cu multă disperare când își dau seama că părintele a dispărut, față de atunci atunci când îl văd plecând. Așadar, curaj, dă-i pupic, bate cinciul, faceți ritualul vostru de despărțire, spune-i că pleci și te întorci (după ce mănâncă, după ce se trezește – fă referire la momentele zilei, spune-le educatoarelor să îi repete și ele acest lucru). Apoi pleacă și evită să te întorci din drum sau să prelungești despărțirea. Este din ce în ce mai mai greu pentru el să te lase să pleci, după ce te-a întors din drum de 2-3-4 ori…

După, jucați-vă, reconectați-vă. După ce îl iei de la creșă, așteaptă-te să fie mai greu de mulțumit, prost dispus. Copiii sunt ca toată lumea – mai iritabili când trec prin perioade de schimbări, stresante. Fii alături de el, joacă-te, smotocește-l, faceți lucrurile care îi plac, oferă-i toată atenția ta. Fă acest lucru chiar după ce îl iei de la creșă, amână sarcinile casnice, reîncarcă-i bateriile cu atenția și iubirea ta, pentru a vă bucura de o dupa-amiază liniștită împreună.

Articol recomandat:  Rechizitele scolare sunt din ce in ce mai costisitoare? Cumparati-i celui mic caiete scolare ieftine si ajutati-l sa indrageasca scoala

De multe ori, începutul de creșă este mai greu pentru părinți, decât pentru copii. Fă o listă cu toate argumentele pentru care ați optat pentru creșă, toate avantajele ei și revin-o asupra ei de câte ori te simți copleșită de îndoieli.

  • La Art & Play Kindergarten copiii au parte de experiențe stimulative – atunci când educatoarele le oferă jocuri, jucării și materiale interesante, copiii învață, se dezvoltă. Învață să fie parte dintr-un grup, chiar dacă încă nu se joacă împreună cu alți copii, ci doar alături de ei – iau idei de joacă, învață plăcerea de a fi în compania altor copii.
  • Copiilor le prinde bine să se ataşeze şi de alte persoane din afara familiei, acest lucru făcându-i mai sociabili şi ajutându-i inclusiv să se adapteze mai uşor la venirea pe lume a unui frăţior sau a unei surioare.
  • În comparaţie cu copiii care sunt îngrijiţi acasă, copiii care sunt la creşă învaţă mai repede să facă schimb, să ceară și să împartă jucăriile, să se joace împreună cu alţi copii şi să rezolve pe cont propriu diferite probleme. Asta pentru că au mult mai multe ocazii de a-și exersa toate aceste abilități.