De ce iti curge nasul cand este frig afara

In aceasta perioada, e inevitabil sa iesi afara in frig si sa te trezesti ca iti curge nasul de parca cea mai cumplita raceala te-a lovit de nicaieri.

Intre 50 si 90% din oameni au parte de un nas care curge cand vine frigul. Se numeste rinita indusa de frig sau nasul schiorului. Cei care sufera de astm, eczema sau guturai sunt mai predispusi sa aiba parte de asta.

curge nasul iarna

Atunci cand inhalezi aer la temperaturi sub zero grade, temperatura aerului din spatele nasului este undeva intre 26 si 30 de grade Celsius. Umiditatea acelui aer este de obicei de 100%, indiferent de temperatura aerului inspirat. Cu alte cuvinte, nasul face exact ceea ce trebuie astfel incat aerul pe care il inspiram sa fie umed si cald inainte de a ajunge la plamani.

Articol recomandat:  Vei avea un copil? Cum sa te lasi de fumat cand esti gravida

Acest lucru se datoreaza nervilor din nas, care sunt stimulati de aerul uscat si rece si trimit semnale catre creier. La randul sau, el raspunde prin cresterea fluxului de sange catre nas. Vasele de sange dilatate incalzesc aerul care trece prin ele. Mai mult, nasul incepe sa produca mai multe secretii prin glandele mucoase pentru a umidifica aerul care il traverseaza. Aerul rece stimuleaza insa si celulele sistemului imunitar din nas. Ele determina cresterea productiei de lichide. Poti pierde intre 300 si 400 ml de fluide pe zi in acest mod.

Articol recomandat:  6 secrete anti-oboseala

Caldura si pierderea de apa sunt strans conectate. Mai exact, incalzirea cavitatilor nazale dac ca mucoasa sa fie mai rece decat temperatura interna a corpului. Concomitent, apa se evaporeaza pentru a umidifica aerul. Acest proces de evaporare are nevoie de cantitati mari de caldura pentru a se desfasura – caldura pe care o ia de la nas. Ca raspuns, fluxul de sange catre nas creste, pentru a incalzi aerul. Cand acest proces de compensatie devine „hiperactiv”, umezeala in exces incepe sa apara – si de aici nasul care curge cand e frig afara.

Articol recomandat:  La ce este bun medicamentul Liv 52?

Cel mai bun tratament este sa iei cu tine servetele sau batoste. Totusi, anumite spray-uri nazale cu proprietati anti-colinergice si anti-inflamatorii ar putea fi, de asemenea, de folos.